Rijstdessert met bodem van appeltaartdeeg en gepocheerde vijg
571
Rijstdessert met bodem van appeltaartdeeg en gepocheerde vijg
Porties 4Personen
Voorbereidingstijd 1 uuruur
Bereidingstijd 10 minutenmin
Totale tijd 1 uuruur10 minutenmin
Ingrediënten
VOOR HET DEEG
225gramongezouten roomboter
200grambruine basterdsuiker
400gramzelfrijzend bakmeel of patisserie bloem met een zakje bakpoeder
1ei de helft is voor het deegde andere helft voor het bestrijken
8gramvanillesuiker
snuf zout
VOOR DE RIJSTPUDDING
100gramdessertrijst
2,5dlmelk
75gramsuiker
1zakje vanillesuiker
2eetlepelsrozijnen
1/2receptbanketbakkersroom
VOOR DE GEPOCHEERDE VIJGEN
12vijgen
1flesrode wijn
75gramsuiker
1theelepeltjekaneelpoeder
1theelepeltijmblaadjes
1theelepelrozemarijnblaadjes
1blaadjelaurier
1zakjevanillesuiker
Instructies
VOOR HET DEEG
Maak het deeg in een keukenmachine met behulp van de bisschop of platte menger
Als het deeg gegint te kruimelen en kleine stukjes ontstaan, dan zou je een deel hiervan op een bakplaat kunnen afbakken als crumble of als crumble gebruiken om op bijvoorbeeld appelblokjes met kaneel in een ovenschaaltje te doen en hiermee te bestrooien en daarna af te bakken
Als je de keukenmachine verder laat draaien ontstaat er een mooi deeg
Maak het deeg plat tussen plasticfolie
Laat het deeg rusten in de koelkast gedurende 1 uur
Rol het deeg vervolgens verder uit tussen plasticfolie en steek er de gewenste vorm uit
Bak de vormpje af in een oven van 170 graden Celsius gedurende 15 minuten
Het deeg vloeit niet uit, dus zal zijn oorspronkelijk vorm behouden
Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat en bewaar ze in een afgesloten bak of doos
VOOR DE RIJSTPUDDING
Kook de rijst in de melk met de vanillesuiker en de rozijnen gaar
Maak de banketbakkersroom volgens het recept en vermeng de helft met de rijst. Zo wordt het geheel zachter en romiger van smaak
POCHEREN VAN VIJGEN
Breng de rode wijn aan de kook met de smaakstoffen en suiker
Als ze 5 minuutjes heeft gekookt de vijgen erin doen en 5 minuten zachtjes laten koken en in de rode wijn af laten koelen
Vijgen zijn nu klaar voor gebruik en dienen met een lepel of tang uit het vocht te halen en eventueel laten uitlekken in een zeef of keukenpapier
SERVEREN
Leg een koekje op de bodem van het bord en zet er een steker omheen
Vul een laagje van 2-4 cm met de rijstpudding
Duw het goed aan met een tonic stamper of lepel en haal de ring er voorzichtig van af
Haal een vijg uit de rode wijn en laat ze even op een stukje keukenpapier uitlekken voordat je het op de rijst pudding legt