Churros van Dauphine aardappel

252

Churros van Dauphine aardappel

Daupine aardappel is een mengsel van aardappelpuree met soezenbeslag. Daarna wordt het afgebakken in de oven. In dit recept wordt het gefrituurd nadat het eerst in een spuitzak wordt gedaan en als lange 'Churros' wordt afgebakken.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Equipment

  • 1 Frituur
  • 1 spuitzak met kartelspuitje
  • 1 Pannenlikker

Ingrediënten

  • 500 gr kruimige aardappels geschild en in gelijke stukken
  • 40-50 g roomboter
  • ½ recept soezendeeg
  • witte peper
  • zout
  • Voor het soezendeeg
  • 50 ml melk
  • 50 ml water
  • 50 gr boter
  • ¼ tl zout
  • 50 gr bloem
  • 2 eieren

Instructies

  • SOEZENBESLAG
  • Doe de melk, het water, de boter en het zout in een pan.
  • Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe.
  • Roer met een spatel het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen.
  • Zet de pan terug op middelhoog vuur.
  • Blijf goed roeren, 2-3 minuten.
  • Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem.
  • De bloem wordt nu gegaard
  • Laat het een paar minuten afkoelen.
  • Voeg een voor een de eieren toe.
  • Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan het volgende ei toe.
  • Het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitvloeit als je het op bakpapier schept of spuit. Je kunt ook een half losgeklopt ei gebruiken.
  • Zodra het deeg glad en glanzend is, kan het verder verwerkt worden met de aardappelpuree.
  • AARDAPPELPUREE
  • Voor de aardappelpuree breng je een pan met ruim water met zout aan de kook.
  • Kook de aardappels gaar in ongeveer 15-25 minuten.
  • De grootte van de stukken aardappel is van invloed op de kooktijd, zorg daarom dat alle stukken ongeveer even groot zijn.
  • Check of de aardappels gaar zijn door er met een vork in te prikken. Als je vork door de aardappel glijdt, dan is deze gaar. Giet de aardappels vervolgens af en pureer ze direct met een pureeknijper of pureestamper.
  • Meng de roomboter en het soezenbeslag door de puree.
  • Breng de puree op smaak met witte peper en zout.
  • Dek het mengsel af met plasticfolie en laat het afkoelen.
  • POMMES DAUPHINE MAKEN
  • Je kunt de aardappelsoesjes nu op verschillende manieren vormen: met behulp van twee kleine lepels, met een kleine ijslepel of gewoon met je handen. Maar we maken nu churros, dus gebruiken we een spuitzak met een kartelmondje van metaal als je direct in de frituur spuit. Als je de churros eerst op een stukje bakpapier spuit en daarna voorzichtig in de frituur laat glijden kan dat ook.
  • POMMES DAUPHINE BAKKEN
  • Verwarm de zonnebloem- of arachideolie voor tot 180 ⁰C in een frituurpan of grote gietijzeren pan.
  • Bak de pommes dauphine 4-6 minuten, tot ze goudbruin zijn. Laat de churrosuitlekken op keukenpapier en serveer ze direct.
Gang: Aardappel, Bijgerecht, Borrelhapjes, Brunch, Diner, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Belgisch, Frans, Hollands
Diet: Ei, Gluten
Trefwoord: Soezenbeslag
Dicht
Puurengezondopsmaak.nl © Copyright 2000. All rights reserved.
Dicht