Roerbakschotel met peultjes – knolselderij – broccoli – (volkoren)rijst
Roerbakken met geblancheerde groenten. Blancheren is: Een kookpan opzetten met voldoende water met een snuf zout.Als het water kookt de groenten 1-2 of 3 minuten laten koken. Als de tijd voorbij is de groenten afgieten en dan als het tijd is in de roerbakpan meebakken.De sesamzaadje kun je makkelijk roosteren en in voorraad bewaren.Zet de oven op 160 graden Celsius en neem een platte ovenschaal. Doe hierin het sesamzaad en laat dit gedurende 15 minuten roosteren. Laat het afkoelen en je kunt het in een afgesloten voorraadbus of glazen pot bewaren.
Equipment
- 1 Kookpan
- 1 Koekenpan
- 1 Pannenlikker https://kookenbakgerei.nl/product/pannenlikker-l-27cm/
Ingrediënten
- 300 gram peultjes afgehaald en 1 minuut geblancheerd
- 1/2 knolselderij in blokjes gesneden van 1 cm en 2 minuten geblancheerd
Instructies
- Neem een kookpan en doe hierin 1 kopje rijst en 2 kopjes bouillon met een beetje zout en de sojasaus. Breng dit zachtjes aan de kook met een deksel erop.
- Roer door de rijst als ze kookt en zet het vuur op een zeer laag pitje. Stand 1 inductie. Laat dit rustig 3 minuten koken met de deksel op de pan en roer nog een keer.
- Doe het vuur uit en pak de pan in een keukendoek, zodat ze warm blijft totdat je het gaat gebruiken. Kijk op de verpakking hoe lang het duurt voordat de rijst gaar is. Deze tijd dien je minimaal aan te houden.
- Neem een hapjespan en verhit deze eerst licht op een matig vuur. Doe er de olie in en direct de gesnipperde ui. Roer met een spatel totdat ze licht bruin is.
- Voeg de knoflook toe en na 30 seconden de groenten die geblancheerd is. Regelmatig omscheppen en op smaak maken met peper, zout en bv een mespuntje kerriepoeder.
- Als het klaar is de groenten serveren en de walnoten en sesamzaadjes erover strooien. Je kunt de rijst er ook bij doen als ze warm is en kort meebakken.
Notities
- 300 gram peultjes afgehaald en 1 minuut geblancheerd
- 1/2 knolselderij in blokjes gesneden van 1 cm en 2 minuten geblancheerd
- 1 gesnipperde ui
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 2 eetlepels gehakte walnoten
- 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
- 1/2 bosje peterselie gehakt
- Rijst koken
- 4 eetlepels rijstolie, druivenpitolie of zonnebloemolie
- 100 gram basmati-rijst of volkorenrijst
- 2 dl kippenbouillon
- 1 eetlepel sojasaus (kikoman)