Noord Afrikaanse tajineschotel met kippendijen
Equipment
- 1 Tajine
Ingrediënten
- KIP MARINEREN 2 UUR VAN TE VOREN
- 500 gram kippendijenvlees
- 2 eetlepels zonnebloemolie of druivenpitolie
- 1 eetlepel couscous kruiden
- *
- TAJINE SCHOTEL BEREIDING
- 3 eetlepels druivenpit olie of zonnebloemolie om in te bakken
- 50 gram roomboter om in te bakken
- 1 grote fijn gesnipperde ui
- 1 rode paprika in reepjes gesneden
- 1 gele paprika in reepjes gesneden
- 3 aardappels in 8 partjes gesneden
- 2 teentjes teentje knoflook fijn gesneden
- 2 zakjes gele colorante of 1 eetlepel kurkuma
- 1 kleine courgette in plakjes gesneden van 1/2 cm
- 1 liter groentebouillon
- 5 eetlepels gekookte kikkererwten
- 5 eetlepels gekookte diepvries doperwten
- *
- VOOR DE COUSCOUS 1 UUR VAN TE VOREN
- 2 kopjes couscous
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 kopjes groentebouillon
- 1 theelepel kurkuma
- 2 eetlepels diepvries doperwten
Instructies
- AARDAPPELS VOORKOKEN
- Kook de aardappelen in water met zout en theelepeltje kurkuma 3 minuten en laat ze afkoelen in het gele kookvocht. Op deze manier worden de aardappels mooi geel.
- KIP MARINEREN
- Snijd de kippendijen in stukjes en vermeng ze met de olie en kruiden en beetje zout en peper en laat dit 2 uur in de koelkast marineren
- BAKKEN VAN DE KIPPENDIJEN
- Als de kippendijen gemarineerd zijn gaan we deze eerst bakken
- Neem een koekenpan en maak deze eerst heet op het vuur
- Doe de kip erin en je ziet dat het direct gaat bakken, omdat de pan al heet is en de kip omringt is door de olie. Regelmatig omschudden of roeren
- Als ze licht bruin is de pan uitzetten en de kip is klaar om in de tajine te kunnen
- COUSCOUS MAKEN
- Doe de couscous in een kom
- Vermeng hier de colorante, couscouskruiden, olijfolie en zout doorheen
- Breng de bouillon met de doperwten aan de kook en laat ze 2 minuten afkoelen
- Giet de bouillon en doperwten bij de couscous en meng het rustig 10 seconden met een vork door elkaar en laat het rusten
- Na 10 minuten zie je dat de bouillon is opgenomen door de couscous en dan roer je nogmaals 10 seconden met een vork door de couscous
- Herhaal dit nogmaals na 10 minuten, je ziet dat de couscous in volume toeneemt. Ze is nu klaar voor gebruik, zowel koud als warm kun je het serveren. Je kunt het ook vlak voordat je de tajineschotel opzet doen
- BEREIDEN VAN DE TAJINESCHOTEL
- Neem een tajinepan en maak deze warm op een matig vuur
- Doe de olie en boter in de pan en laat dit uitbruisen
- Voeg de uien erbij en laat dit zachtjes smoren
- Roer en regelmatig doorheen en voeg de kurkuma of colorante erbij en een snuf zout en peper
- Als de uien goed geslonken zijn de knoflook erbij
- Voeg dan de paprika erbij
- Vervolgens de courgette
- En de doperwten en kikkererwten
- Meng het goed door elkaar en schep de aardappels erbij evenals de kippendijen
- Giet de bouillon erbij let wel dat deze niet te flauw is
- Breng het geheel aan de kook en zet de deksel op de pan en laat het geheel ca. 15 minuten zachtjes koken. Af en toe omscheppen en let op, de deksel is erg heet, gebruik een keukendoek of ovenwanten om hem op te tillen
- Breng het geheel eventueel nog op smaak met peper en zout en serveer direct