Kalfsrollade van ribeye en rundergehakt met gewelde pruimen en abrikozen
Ingrediënten
- 1 kalfsribeye / friander van ca. 1 kg
- 400 gram rundergehakt
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 1 gesnipperd uitje gebakken
- peper en zout
- 1 eetlepel gehaktkruiden
- 15 gewelde pruimen / abrikozen / leg ze 1 nacht in koud water
- 100 gram roomboter om te bakken
- 1/2 dl olijfolie om in te bakken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
- Maak eerst het rundergehakt aan met de gebakken uitjes, knoflook en kruiden
- Maak de ribeye schoon en snijd ze in de lengte in twee gelijke delen
- Snijd ieder deel open zodat er een plak ontstaat
- Zorg dat alle pezen verwijderd zijn
- Peper en zout eerst het vlees aan de binnenkant
- Verdeel het gehaktmengsel op de plakken ribeye en houdt aan 1 rand vrij van gehakt
- Leg hierna de pruimen/abrikozen in de lengte op het gehakt
- Rol de ribeye op en begin aan de kant waar het gehakt zit
- Bind er nu met bindtouw/vliegertouw rondom
- Vervolgens ook in de lengte over 4 kanten het touw binden, zodat de vulling er niet uit kan
- Peper en zout eerst het vlees aan de buitenkant
- Maak vervolgens de pan heet en doe eerst de olie in de pan en daarna de roomboter
- Als de boter is uitgebruist doe dan de rollade in de pan en bak deze rondom goudbruin
- Haal de rollade vervolgens uit de pan en leg deze op een platte ovenschaal
- Steek er een temperatuurmeter in tot aan de helft en stel deze in op 56 graden Celsius
- Zet de schaal in de voorverwarmde oven
- Het zal ongeveer een uur duren totdat de rollade gaar is. Het ligt aan de dikte van de rollade
- Als de rollade gaar is snijd deze dan ik plakken en serveer ze zoals op de foto
- Bv met een groentegarnituur of stamppotje van zoete aardappel met zuurkool