Boeuf Bourguignon
Ingrediënten
- 800 gram doorregen riblappen / Iers rundvlees
- 0,70 l bourgogne wijn rood
- 100 gram boter en 1 dl olijfolie om in te bakken
- 2 uien fijn gesneden
- 200 gram ontbijtspek in blokjes 1 cm
- 250 gram champignons in plakjes
- 1 winterpeen in blokjes van 1 cm
- 200 gram knolselderij in blokjes 1 cm
- 5 eetlepels tomatenpuree
- 1 dl. Vieux
- 2 teentjes knoflook
- 1 laurierblaadje
- 1 eetlepels Franse mosterd Dijon
- 1 eetlepel Tijm of Provençaalse kruiden
- Eventueel een beetje bloem voor de binding of een stukje ontbijtkoek
Instructies
- Het vlees in stukjes snijden en 24 uur laten marineren in de rode wijn.
- Vlees uit laten lekken in een zeef en de wijn opvangen en bewaren! Het vlees bakken in hete olijfolie met roomboter. Dit doe je in een koekenpan.
- Haal het vlees uit de pan en bak apart eerst de uien, ontbijtspek en knoflook.
- Doe de tomatenpuree erbij en ontzuur deze.
- Voeg vervolgens de champignons erbij en bak deze een minuutje mee.
- Voeg dan alle andere ingrediënten erbij roer dit door wederom met elkaar.
- Voeg de marinade toe en laat alles ca. 3 minuten koken zodat de wortel en knolselderij begint te garen.
- Voeg peper en zout toe naar smaak.
- Doe dan het vlees erbij en breng dit tegen de kook maximaal 90 graden Celsius.
- Als het bijna kookt dan kun je het vuur weer uitdoen en af laten koelen tot 75 graden Celsius.
- Breng de Boeuf weer tegen de kook maximaal 90 graden en laat ze dan weer afkoelen.
- Herhaal dit regelmatig. Breng na 2 uur de saus verder op smaak. Na ca. 4 uur is ze gaar.
- Tip: Heerlijk om te serveren met aardappelpuree, gekookte aardappel of rijst.