Bakken van biefstuk met de reverse sear methode – eerst in de oven daarna bakken
Reverse sear methode van garen
Denk je het te weten hoe je een biefstuk kunt bakken. Bakken in de pan en dan afgaren in de oven. Dan komt de volgende stap de de reverse sear methode doen we dat net andersom. In de oven van 120 graden, bereikt het vlees de juiste kerntemperatuur van 40 -42 graden. Dan ca. 10 minuten laten rusten en daarna bakken in de druivenpitolie en op het laatst een klontje roomboter toevoegen voor de lekkere smaak.
Je denkt misschien dat dit niet zo hoort, maar het is een ultieme manier om het helemaal in de hand te houden zonder dat de biefstuk bloederig op je bord ligt. Eerst garen en dan pas bakken heeft zelfs vele voordelen.
Perfect gaar bakken
Met voorgaren heb je namelijk ultieme controle over de kerntemperatuur van je vlees. Het precies rosé bakken van je biefstuk is zo erg eenvoudig. Dat is zeker ideaal bij dikke stukken vlees die op de ‘gewone’ methode moeilijk gelijkmatig garen.
Supermalse biefstuk
Vlees bevat een natuurlijk enzym dat spiereiwit afbreekt. Minder spieren betekent makkelijker kauwen. Hoe rijper het vlees, hoe verder dit afbreekproces is. In de koelkast staat dit proces bijna stil. Bij de comfortabele temperatuur in de oven gaan de enzymen weer flink aan het werk. Resultaat na een tijdje in de oven? ‘Rijper’ en supermals vlees.
Knisperende korst
Belangrijkste punt: de reverse sear– methode zorgt voor perfect bruine korst. Als het vlees uit de oven komt, kloppen alle condities voor het optreden van de maillardreactie. Je weet wel, de reactie die chemisch verantwoordelijk is voor álles met een heerlijk goudbruine korst. Het vlees is dan warm en het oppervlak iets droog. Dat maakt dat het wonderlijke van de maillardreactie beter werkt tijden het grillen en schroeien.
Ingrediënten
- Ingrediënten
- 4 Malse biefstukjes
- 4 eetlepels druivenpitolie of zonnebloemolie
- 50 gram roomboter
- peper en zout
- Kerntemperatuurmeter
Instructies
- Verwarm de oven op 120 graden Celsius.
- Peper en zout de biefstukken en smeer ze licht in met een klein beetje druivenpitolie of zonnebloemolie. Leg ze op een platte schaal of bord. Steek een kerntemperatuurmeter in het vlees en stel deze in op 40-42 graden Celsius.
- Plaats de schaal of bord in het midden van de oven en gaar de biefstukken totdat de temperatuur van 40-42 graden is bereikt. Haal ze dan uit de oven. Dit duurt ongeveer 15-20 minuten, afhankelijk de dikte van het vlees.
- Bakken van het vlees:
- Je neemt een koekenpan met dikke bodem en het liefst met een anti-aanbaklaag en verwarm deze voor op de hittebron.
- Giet de druivenpit olie in de pan en leg dan het vlees erin als de olie heet is. Sleep direct het vlees door de pan en schroei het dicht gedurende 1 minuut aan iedere kant.
- Doe de roomboter erbij en op een laag vuur de boter regelmatig over het vlees gieten gedurende 1 minuut. Nu ben je vlees aan het arroseren, ofwel bedruipen met vet en op die manier extra smaak aan het vlees te geven.
- Hierna direct serveren. eet smakelijk!