Aardappelsouflee
Dit klassieke gerecht kom je niet veel tegen. Het is luchtig en makkelijk te verwarmen als het van te voren maakt. Het souffleert dan niet meer. Op zich is dat niet erg. Leuk om tijdens de feestdagen te serveren.
Ingrediënten
- 500 gram kruimige aardappelen Eigenheimers
- 1 dl slagroom
- 3 eieren gesplitst
- 60 + 20 gram boter
- 1 mespuntje nootmuskaat
- 100 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
Instructies
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in ruim water met zout in 20 minuten gaar. Giet ze af, schenk de slagroom erbij, roer er 60 g boter door en stamp met een pureestamper tot een puree.
- Breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Laat het afkoelen.
- Smelt de resterende 20 g boter in een steelpan en smeer de ramekinbakjes in met het bakkwastje in.
- Kwast de randen van onder naar boven, dit bevordert het rijzen van de soufflés. Bestuif ze met bloem en tik de overtollige bloem eruit.
- Zorg dat je kom droog, schoon en vetvrij is. Klop vervolgens, als de puree is afgekoeld, 3 eiwitten met een mespunt zout zo stijf mogelijk. Gebruik hiervoor een klopper of een mixer.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de gruyère en 2 eidooiers door de aardappelpuree. Roer een flinke schep van het eiwit erdoor om de puree wat losser te maken.
- Spatel voorzichtig de rest van het eiwit door de puree. Roer niet, want dan roer je alle lucht weer uit het eiwit.
- Vul met een spatel de ramekinbakjes met het aardappelmengsel en strijk de bovenkant glad. Ga met je duim langs de rand van de ramekin en haal een randje van cm van het aardappelmengsel weg, zodat de rand het rijzen niet belemmert.
- Zet de ramekins in het midden van de hete oven en bak ze in 25 tot 30 minuten gaar. Open de oven tussentijds niet, want dan zakken de soufflés in. Serveer direct.
- U kunt het aardappelmengsel voor de soufflés een paar uur van tevoren maken, zodat je het 's avonds alleen maar in de oven hoeft te zetten. Bewaar het afgedekt in de koelkast.
- Bewaar het afgedekt in de koelkast.