Torta della nonna
Deze Torta della nonna is een zachte taart met een vulling van banketbakkersroom
Ze is gemaakt van een bijzonder deeg waarvan de verhoudingen anders zijn dan je gewent bent.
Het deeg is vol van roomboter en is het makkelijkst uit te rollen tussen plasticfolie.
Leuk om te maken en heerlijk om van te smullen.
Zelf gebruik ik geen pijnboompitten, omdat ik ze niet vertrouw op kwaliteit.
Op kamertemperatuur serveren, omdat er roomboter in verwerkt is.
Ingrediënten
Voor het deeg
- 250 gram kristalsuiker
- 3 eieren
- 250 gram zachte boter
- 550 gram bloem
- 1 theelepeltje bakpoeder
- 1 eetlepel poedersuiker
- geraspte schil van 2 citroenen of 1 citroen en 1 limoen
- Snufje zout
Voor de vulling
- zie recept banketbakkersroom met sap en rasp van 1 citroen
- 250 gram ricotta
Instructies
- Klop voor het deeg de suiker en eieren door elkaar met een mixer op een matige stand niet te snel.
- Meng lepel voor lepel de zachte boter erdoor en laat het geheel 30 seconden rustig doorkloppen
- Wissel nu de garde voor een bisschop of deeghaken, want nu ga je een deeg maken en de garde zal hier niet geschikt voor zijn.
- Voeg nu al draaiend de bloem, de poedersuiker, het bakpoeder, zout en de citroenrasp door het suiker-ei-boter mengsel en laat dit nog 1 minuut doormengen
- Haal het ontstane deeg uit de kom en verdeel het in 2 gelijke delen.
- Maak twee bollen en leg dit tussen plasticfolie en druk iedere bol plat tot een ronde plak met een diameter van ongeveer 20 cm en leg deze minimaal 1 uur in de koelkast
- In de tussentijd kun je de vulling maken en deze af laten koelen en de ricotta er doorheen mengen
- Neem een lage bakvorm en rol 1 deegplak uit tot de gewenste dikte van een euro muntstuk en leg deze plak in de vorm en bedek ook de zijkant van de vorm
- Doe de vulling in de vorm en rol de andere deegplak uit en leg deze op de vulling en maak de randen netjes door ze naar binnen te vouwen, zodat het deeg niet over de rand heen ligt.
- Bak in een voorverwarmde oven van 170 graden Celsius in 50 minuten de taart goudbruin af.
- 10 minuten laten afkoelen en uit de vorm halen garneren met hele walnoten of chocolade met poedersuiker naar eigen fantasie
- Je kunt het deeg ook voordat ze de oven ingaat bestrijken met eidooier, dan ontstaat er een glimmende glanslaagje op de taart, net als bij een gevulde koek. je kunt er ook halve rauwe amandelen opleggen voordat ze de oven ingaat.