Tarte tatin
Ingrediënten
- 8 Appels / goudreinette of Elstar
- 100 gram boter
- 50 gram suiker
- 250-300 gram Brisee deeg
Instructies
- Maak eerst het brisee deeg. Dit kun je ook in deze website vinden, zie onderaan deze pagina en klik op de foto
- Schil de appels en verwijder het klokhuis met een appelboor
- Snijd de appels in 4 gelijke parten en snijd er trapezium vorm van zodat er meer parten in de bakvorm passen
- Neem een gesloten bakpan en zet deze op een matig vuur en maak ze warm
- Doe de boter in de pan en laat deze zachtjes uitbruisen
- Strooi de suiker er gelijkmatig in zonder er in te roeren
- Als de suiker licht gekleurd is haal je de pan/vorm van het vuur en leg je de appels met de bolle kant in de pan in het rond en vul het gat in het midden op
- Strooi er een beetje kaneel overheen
- Rol de deegplak uit en leg deze op de appel en bak ze in 45 minuten goudbruin in een oven van 170 graden Celsius
- Als je de taart uit de oven haalt leg je op de vorm een bord op zijn kop hierop en draai met een snelle beweging het bord en de vorm om, zodat er geen siroop uit kan lopen. Doe dit het liefst boven de gootsteen / aanrechtblad
- Haal dan de vorm voorzichtig van de taart af en laat de taart even afkoelen
- Snijd de taart in punten en serveer er gebruneerde amandelschaafsel over
- Amandelen bruneren doe je als volgt:
- Zet de oven op 180 graden Celsius en strooi een handje vol geschaafde amandelen op een metalen bakplaatje en zet deze op het ovenrooster gedurende 15 minuten
- Daarna af laten koelen en gebruiken
- Je kan de amandelen goed bewaren in een afgesloten bakje of jampotje
- Je kunt er ook heerlijke slagroom bij toevoegen