Oliebollen
Oliebollen zijn een bolvormig gefrituurd gistdeeg gerecht uit de Lage Landen.
Ze worden in Nederland traditioneel gegeten op oudejaarsavond.
Ook worden ze het hele jaar door op kermissen in Nederland en België in oliebollenkramen verkocht.
Ingrediënten
- 1100 gram bloem
- 1 liter melk
- 50 gram verse gist
- 30 gram citroenrasp
- 20 gram zout
- 2 dl water
- 100 gram boter
- 200 gram ei
- 750 gram rozijnen
- 250 gram licht gekonfijte ananas
- poedersuiker
Instructies
- Zet de frituurpan aan op 190°C. Het frituurvet kan bestaan uit olie, half olie en half frituurvet of geklaarde roomboter.
- Doe 1000 gram bloem in een kom.
- Verwarm de melk in een steelpannetje op laag vuur tot 36°C. Brokkel de verse gist in een kom en voeg een beetje warme melk toe. Los het gist hierin op.
- Doe de overige melk, citroenrasp en het zout bij de bloem, giet het gistmengsel er bij en meng tot een slap deeg. Laat dit deeg onder een vochtige doek tot de dubbele hoeveelheid rijzen (temperatuur van ongeveer 28°C).
- Maak ondertussen een soezenbeslag: doe 2 dl water en 100 gram boter in een pannetje en laat het geheel al roerend aan de kook komen.
- Voeg er dan onder krachtig roeren 100 gram gezeefde bloem aan toe, blijf roeren tot het bloemmengsel gebonden is. Blijf roeren tot de massa als een bal van de bodem loslaat en op de bodem van de pan een wit vlies vormt.
- Doe het beslag in een andere kom. Laat het iets afkoelen en meng er zorgvuldig een ei door totdat het volledig is opgenomen. Voeg daarna pas het volgende ei toe en ga zo door tot alle eieren op zijn.
- Roer het soezenbeslag door het gerezen beslag en voeg tot slot de vruchten toe. Laat dit geheel opnieuw rijzen. Gebruik een lepel of ijsknijper om het beslag in bolletjes in het frituurvet te scheppen.
- Bak de oliebollen in 5-8 minuten goudbruin.
Notities
Laat de oliebollen afkoelen en bestuif met poedersuiker.