Merenque Frans

127

Merenque Frans

Deze zoete lekkernij is een van de vele manieren om eiwit te gebruiken. Deze variant is opgeslagen eiwit met kristalsuiker, daarna vermengt met poedersuiker en custardpoeder en vervolgens gedroogd in een hetelucht oven op een lage stand van maximaal 65 graden Celsius.
Porties 30 Stuks
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 20 minuten

Equipment

  • 1 Mixer
  • 1 spuitzak
  • 1 Spatel

Ingrediënten

  • 4 eiwitten = 100 gram
  • 120 gram kristalsuiker fijn door de foodprocessor malen
  • 12 gram aardappelzetmeel of custardpoeder of maïzena gezeefd
  • 100 gram poedersuiker gezeefd
  • Voor een extra hazelnooteffect kun je 50 gram gebrande en fijngemalen hazelnootjes toevoegen

Instructies

  • Maak een bekken en garde van de mixer zeer goed vetvrij met heet water en daarna citroensap
  • De kom en garde niet afspoelen maar wel droog maken met een schoon stukje keukenpapier
  • Sla eerst de eiwitten op hoge snelheid los totdat er schuim ontstaat
  • Daarna beetje bij beetje de kristalsuiker toevoegen
  • Als dit er doorheen zit ca 1 minuut doorkloppen
  • Daarna de poedersuiker en maïzena of custardpoeder zeven en door de eiwitten heen spatelen en als je gemalen hazelnootjes hebt er ook nu doorheen spatelen. Als het eiwit glimt dan is het goed
  • Dan in een spuitzak doen met een spuitmondje en kleine hoopjes op een velletje vetvrij bakpapier spuiten
  • In een lauwe oven van ca. 90 graden met de deur op een klein kiertje de merengues laten drogen
  • Dit duurt tussen de 4 en 8 uur. Al naar gelang de grootte van de merengues
  • Tip voor gekleurde merengues
  • Als je gekleurde merengues wilt maken bv roze of gele dan de kleurstof op pigment direct bij de eiwitten opslaan
  • Je kunt ze ook dopen in de gesmolten chocolade
  • Ook kun je ze met twee tegen elkaar aan plakken als je er een boter crème tussen spuit
Gang: Dessert, Diner, Lunch
Keuken: Belgisch, Frans, Zwitsers
Trefwoord: eiwit, Suiker
Dicht
Puurengezondopsmaak.nl © Copyright 2000. All rights reserved.
Dicht