Lemon merenque
Een heerlijke frisse taart gegarneerd met opgeslagen eiwit
Ingrediënten
- Receptuur voor 8-10 personen
- 4 uitgeperste citroenen
- 5 dooiers
- 75 gram suiker
- 25 gram boter
- 5 eiwitten
- 125 gram suiker
- 20 gram pure couverture / chocolade om te smelten in de bodem
- Receptuur suikerdeeg
- 300 gram bloem
- 150 gram boter
- 175 gram suiker
- 1 ei
- Snufje zout
Instructies
- DE TAARTBODEM
- Het suikerdeeg 1 dag vooruit maken door alle ingrediënten door elkaar te mengen.
- Pak het deeg in en leg het in de koeling.
- Haal het deeg 1 uur voor gebruik uit de koeling en dun uitrollen met bloem.
- Een grote vorm of kleine vormpjes besmeren met boter.
- De vorm(en) beleggen met het uitgerolde deeg. et overtollige deeg wegsnijden.
- Dan het deeg met een vork goed inprikken, zodat het deeg niet kan opbollen tijdens het bakken.
- Goudbruin afbakken in een voorverwarmde oven van 180 graden in ca. 20 minuten.
- De taartbodem goed af laten koelen, met een beetje gesmolten couverture insmeren. Daarna de chocolade laten afkoelen.
- DE SABAYON
- Zet een pan op met heet water en breng deze aan de kook.
- Neem een aparte beslagkom (bekken) doe hier de eidooiers met het citroensap en de suiker in.
- Zet het bekken op de pan met heet water (bain marie) en klop de eiermassa totdat er een lint ontstaat en het eimengsels ca. 70-80 graden Celsius is.
- Plaats daarna het bekken in een bak met koud water om het garingproces te stoppen.
- De sabayon die nu is ontstaan met de boter vermengen.
- De sabayon in de met chocolade besmeerde taartbodem gieten en af laten koelen.
- VOOR DE MERENQUE
- Sla de eiwitten in een vetvrije kom stijf op. Dit doe je als volgt.
- In een schone kom een beetje citroensap van de schil insmeren en droogwrijven met een stukje keukenpapier. Dit doe je ook met de garde.
- Daarna de eiwitten eerst een klein beetje opslaan op de hoogste snelheid van de mixer.
- Als ze iets schuimig is dan een lepel suiker erbij en na 5 seconden weer.
- Dit doe je totdat de suiker op is en laat het geheel nog 30 seconden doorkloppen.
- Nu is ze stijf en kun je ze op de sabayon spuiten als deze helemaal koud is.
- Daarna met een brulée brander het eiwit lichtbruin kleuren.
- Eventueel garneren met Atsinacresse, muntblaadjes en geschaafde gebruneerde amandelen.