Kapsel voor een taart
Een kapsel is een luchtig soort cake zonder boter verwerkt. Het is daarom geschikt om taarten van te maken. De vullingen zijn meestal op basis van room of botercrème.
Ingrediënten
- 6 eieren
- 125 gram suiker
- 150 gram bloem
- Voor een chocolade kapsel; i.p.v. 150 gram bloem:
- 125 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder
Instructies
- Prepareer eerst een bakblik of bakplaat met boter en bloem. Dit gaat als volgt: De vorm met boter insmeren en met bloem bestuiven. De overtollige bloem weggooien. De bakplaat voorzien van bakpapier en deze beboteren en ook bestuiven met bloem. De overtollige bloem weggooien.
- Sla de eieren met de suiker even lauwwarm (au bain marie) op en daarna met een mixer tot en schuimige massa. Spatel de gezeefde bloem en eventueel cacaopoeder door de eiermassa.
- Schep het ontstane beslag in de vorm. De vorm ronddraaien zodat het beslag gelijkmatig in de vorm zit en aan de zijkanten iets hoger is dan het midden.
- Afbakken in een voorverwarmde oven op 180 graden in ca. 30 minuten.
- Op een bakplaat gelijkmatig uitsmeren en niet te veel met een spatel erdoorheen. Anders gaat de lucht uit het beslag en wordt het kapsel niet goed. Afbakken in een voorverwarmde oven op 180 graden in ca. 8 minuten. De baktijd is korter omdat de hoogte minder is. Als het kapsel klaar zijn direct uit de vorm halen en op een doek, welke met suiker is bestrooid leggen en na een half uur omdraaien.
- Het kapsel op een doek waarop een dun laagje kristalsuiker op gestrooid is uit de vorm hierop leggen, zodat het kapsel niet gaat plakken
- Als het kapsel afgekoeld is dan kun je hem vullen en decoreren. (zie chocolade taart)
Notities
Kapsel is uit de vorm en koelt af op een besuikerde keukendoek.