Deconstructed appeltaart met losse componenten
Deze manier van een gerecht maken, kom je af en toe tegen. Het is eigenlijk appeltaart, maar bestaat uit losse componenten die samen weer het gerecht tot leven laat komen. Alle smaken liggen op je bord en vormen het gerecht.
Ingrediënten
- VOOR HET DEEG
- 100 gram ongezouten roomboter
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei de helft is voor het deeg de andere helft voor het bestrijken
- 8 gram vanillesuiker
- snuf zout
- VOOR DE VULLING
- 25 gram roomboter
- 2 appels Elstar in kleine blokjes
- 2 perziken in kleine blokjes
- 1 eetlepel gewelde rozijnen
- 1 theelepeltje kaneel
- 1 theelepel vanillesuiker
- 2 eetlepels gehakte gemengde noten
- 2 eetlepels crème fraîche
Instructies
- Maak het deeg 2 uur van te voren en rol het uit
- Je kunt het deeg afbakken en daarna verkruimelen en als bodem gebruiken in het dessert
- Of je steek er de juiste vorm van uit en bak ze af in een oven van 160 graden Celsius en gebruik ze als bodempje
- Bijvoorbeeld de diameter van 6 cm en maak daarop je gerecht
- Maak de vulling als volgt:
- Neem 25 gram roomboter en verwarm deze in een steelpannetje
- Voeg de appel en perzik erbij die in kleine blokjes is gesneden
- Doe er de rozijnen, kaneel, vanillesuiker en de gehakte noten bij en laat het geheel als roeren met een lepel gedurende 3 minuten zachtjes koken
- Je ziet een karamelsaus ontstaan en de appel en perzik wordt beetgaar
- Neem een bord en leg hierop kruimels van het deeg of een plak hiervan
- Schep hierop de appel perzik compositie en schep hierover een theelepel crème fraîche
- Garneren met kaneelsuiker en gebruineerde geschaafde amandelen
- Warm serveren met eventueel een bolletje vanille-ijs