Heldere groenten bouillon
Wat is er lekkerder dan je zelf gemaakte groenten bouillon. Inderdaad helemaal niets.Het is heel eenvoudig en je kunt het maken van restjes van afgesneden groenten en tuinkruiden waar je misschien niets mee doet.Je kunt uiteraard ook gewoon groenten en tuinkruiden kopen en die gebruiken. Zoals: bloemkool, wortel, venkel, ui, paprika, selderij, peterselie, kervel, prei, knolselderij, boontjes en noem maar op.Bladgroenten lenen zich niet erg voor een groentenbouillon.Champignon voetjes kunnen ook erg lekker zijn en maken je bouillon donkerder van smaak. De schillen van de ui geven je bouillon een goudgele kleur. wel even wassen voordat je ze erbij doet.
Ingrediënten
- 1 liter water
- 1 gewassen ui en in kleine stukjes gesneden
- 1/2 winterwortel of 5 bospeentjes
- 2 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
- 5 champignons
- zout naar smaak
- 1/2 bosje peterselie of kervel
- 1 stukje folie
Instructies
- Zet een ruime pan op het voor waar alles in kan.
- Zet het op het vuur en laat dit tegen de kook komen.
- Laat het geheel 1 uur zachtjes tegen de kook laten trekken met een deksel half op de pan
- Daarna alles dor een fijne zeef gieten en opvangen in een andere pan
- Nu op smaak maken met peper en zout
- Gereed om te gebruiken voor bv een risotto te maken of als bouillon waarin bijvoorbeeld fijn gesneden groenten blokjes zoals, courgette, paprika en taugé in gaat.
- Je kunt deze bouillon ook Oosters maken met een klein scheutje ketjap of sojasaus. ga maar lekker aan de slag en varieer er op los.
Notities
Deze bouillon kun je ook goed gebruiken om risotto te maken.