Franse uiensoep
Deze klassieke Franse uiensoep mag niet in je kookboek ontbreken. De bereiding is leuk om te doen en niet moeilijk. Volg de stappen en je tovert in een uurtje een heerlijke soep op tafel die iedereen onthoudt. De eerste belangrijke stap is het rustig bakken van de uien zodat de zoete smaak van de uien ontstaat en samensmelt met de andere ingrediënten. Veel plezier met het maken van deze overheerlijke uiensoep.
Ingrediënten
- 1,5 kg fijn gesneden uien
- 2 teentjes knoflook fijn gesneden
- 5 eetlepels druivenpitolie of zonnebloemolie of
- 50 gram roomboter
- 1 theelepeltje Provençaalse kruiden
- 1 theelepeltje kerriepoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 laurierblaadje
- 1 dl witte wijn – droog
- 1 liter runder- kippe-, of groentenbouillon
- Peper en zout naar smaak
- Topping
- 4 plakken stokbrood
Instructies
- Neem een ruime kookpan en verhit de olie of boter, voeg de uien toe en laat deze 5 minuten zachtjes bakken.
- Voeg dan de knoflook, kerrie, kurkuma, Provençaalse kruiden en laurierblaadje toe.
- Laat dit geheel nog minimaal 15 minuten zachtjes bakken en roer dit regelmatig door. Blus het af met de witte wijn en laat dit ca 2 minuten doorkoken.
- Voeg de bouillon toe en laat het geheel nog 45-60 minuten zachtjes koken. Hoe langer het kookt hoe lekkerder de soep wordt. Maak de soep op smaak met peper en zout.
- Doe ondertussen de oven op de grillstand aan op 200 graden Celsius.
- Neem 4 soepkommen en vul deze met de hete soep leg hierop de plakken stokbrood en strooi hierop de geraspte kaas. Plaats de kommen op een ovenschaal en zet deze 20 cm onder de grill.
- Als de kaas lichtbruin gesmolten is dan de kommen uit de oven halen en direct serveren. Eet smakelijk!