Bouillabaisse a la Marseille
Ingrediënten
- Ca. 1.5 kg gemengde zeevis en zeevruchten. zoals mul zeebaars, zonnevis, grote garnalen.
- 1,2 liter water
- 350 gram tomaten geplicheerd ontvellen
- 10 saffraandraadjes
- 1 dl olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 prei in ½ ringen
- 1 stengel bleekselderij in stukjes
- ½ venkelknol in kleine blokjes
- 4 teentjes knoflook geperst
- Bouquet garni peterselie, tijm en laurier.Samengebonden, zodat het later gemakkelijk is te verwijderen
- Sinaasappelschil zestes van ½ sinaasappel
- 1 dl witte wijn
- 3 el tomatenpuree
- 2 el Pernod
- Fijngehakte peterselie
- Zout en vers gemalen peper.
Instructies
- Fileer de vis als je deze wilt gebruiken. Bak deze dan niet mee!
- Week de saffraan in 1-2 el warme witte wijn.
- Verwijder de kieuwen van de koppen, staart en schubben van de vis en bak ze in 1 dl olijfolie.
- Voeg de ui, prei, venkel en bleekselderij toe en bak ze tot ze een beetje zacht zijn.
- Bak de tomatenpuree mee en blus het af met de Pernod.
- Voeg de knoflook, bouquet garni, sinaasappelschil en tomaten toe.
- Roer de saffraan met het weekvocht en het water erdoor.
- Voeg het visafval toe en breng de soep aan de kook en laat hem 30-40 minuten pruttelen.
- Zeef de soep nu door een grove zeef en daarna door een fijne zeef.
- Als je de soep niet verder wilt inkoken dan op smaak maken.
- Voeg peper en zout naar smaak toe.
- Bak eerst de garnalen apart in een koekenpan in een beetje olijfolie en voeg na een paar minuten de gefileerde vis erbij en laat dit nog 1 minuut zachtjes mee bakken. Verdeel dit met een schuimspaan voorzichtig op voorverwarmde borden of kommen.
- Bestrooi met zeer fijn gesneden bieslook of bosui.
- Tip: Maak een rouille van mayonaise, knoflook en rode paprika-piment en een klein mespuntje cayennepeper. Dit kun je op het stukje stokbrood smeren.