Zwezerik krokant gebakken met appel
Ingrediënten
- 500-600 Gram Zwezerik
- 250 Gram Mire poix mager = gebakken fijngesneden bouquette garni zonder spek
- Dragon en/of appelbolletjes
- Bloem
- Boter
- Zout peper
- VOOR HET GARNITUUR
- 500 gram Wilde spinazie of geblancheerde bimi scheuten
- 1 fijn gesnipperde sjalot of rode ui
- VOOR DE SAUS
- Dragon en/ of appelbolletjes
- Kookvocht 3 dl appelsap van de zwezerik
- Boter
Instructies
- Spoel eerst de zwezerik schoon onder koud water. Dan droog deppen met keukenpapier.
- Peper en zout de zwezerik.
- Fruit eerst de mire poix aan in roomboter.
- Leg hierop de zwezerik en laat deze voorzichtig rondom aanbraden.
- Voeg als de zwezerik rondom licht gekleurd is een beetje bouillon of appelsap toe, zodat de zwezerik 2/3 in de bouillon ligt. Laat de zwezerik met in een gesloten pan op een laag vuur in 15 – 20 minuten gaar worden. Haal de zwezerik dan uit de pan en laat deze afkoelen.
- Passeer het kookvocht en kook dit in met verse dragon en voeg appelbolletjes toe.
- Monteer op het laatst met boter.
- Als de zwezerik is afgekoeld het vel eraf pellen. Daarna de zwezerik in plakken van 7 mm snijden en bestrooien met peper en zout.
- Daarna door de bloem wentelen.
- Bak de zwezerik plakken rustig in roomboter totdat ze krokant is. Dit duurt ca. 4-6 minuten.
- Bak ondertussen de sjalot of rode ui in nieuwe boter en voeg daarna de spinazie toe. Of blancheer de bimischeuten.
- Smoor dit even breng op smaak en lek dit even uit in een bolzeef.
- Verdeel de spinazie of bimischeuten in het midden op de verwarmde borden en leg hierop een plakje zwezerik.
- Maak de saus warm en breng deze op smaak. NIET MEER KOKEN !!
- Schep de saus om de groenten, niet over de zwezerik.
Notities
Wijntip
Rode St. Emilion of Cote du Rhone