Limburgse rijstevlaai
Deze heerlijke Limburgse traktatie is leuk om te maken en lekker om van te smullen
Ingrediënten
- Ingrediënten vulling750 ml. volle melk1 snufje zout80 gram dessert rijst1 zakje vanille suiker80 gram suiker2 eieren, gescheiden
Ingrediënten voor het deeg
- 250 gram patentbloem
- 125 ml volle melk
- 45 gram suiker
- 45 gram boter
- 0,5 zakje gedroogde gist
Ingrediënten voor de vulling
- 760 ml volle melk
- 1 snufje zout
- 85 gr dessertrijst / jasmijnrijst
- 1 zakje vanillesuiker
- 75 gram suiker
- 1 theelepeltje kaneel
- 2 eidooiers
- 2 eiwitten
Instructies
- Voorbereiding – 1 uurMaak het deeg eerst. Meng hiervoor bloem, gist en suiker.
Het deeg
- Verwarm de boter samen met de melk tot deze lauwwarm is. Deze mag niet te warm zijn, anders zal de gist zijn werk niet meer goed doen. Kneed alles samen enkele minuten tot het een elastisch en soepel deeg is geworden.
- Leg de deegbal in een kom, dek ze af en laat deze een uur rijzen op een warme plek.
De vulling
- Maak vervolgens de dessert rijst. Verwarm melk met een snufje zout. Zodra de melk warm is, voeg je de dessert rijst toe en roer kort door. Plaats de deksel op de pan en laat het op laag vuur zachtjes garen.
- De exacte tijd is afhankelijk van het type rijst dat je gebruikt, de rijst die wij gebruikten had een half uur nodig. Kook de rijstepap in ieder geval tot deze alle melk heeft opgenomen, dan zal hij dik genoeg zijn. Dessertrijst behoor je namelijk niet af te gieten.
- Laat de dessertrijst vervolgens afkoelen, tijdens het afkoelen zal de rijst de melk nog meer opnemen en dikker worden. Vet de vlaaivorm in met boter en een dun laagje bloem.
- Bestuif het aanrecht en deegroller met bloem en rol het deeg dun uit. Verplaats het deeg naar de vorm, verwijder het overtollige deeg en druk goed aan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en laat het deeg nog minimaal een kwartier narijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius, vlaaien worden namelijk kort en krachtig gebakken. Ondertussen kun je de vulling afmaken.
De afwerking
- Roer de vanille suiker door de dessert rijst, dit doen we nu pas omdat het anders sneller zal verbranden in de pan.
- Scheid de eieren en klop het eigeel samen met 80 gram suiker tot het luchtig is geworden. Roer dit dan door de dessertrijst. Druk het deeg nogmaals goed aan en verdeel 2/3e van de dessert rijst over de bodem.
- Klop op het laatste de eiwitten stijf en roer deze voorzichtig door 1/3e van de dessert rijst. Verdeel deze laatste laag luchtige dessert rijst over de vlaaibodem. Het is belangrijk om de vlaai laag in de oven te zetten, maar niet op de bodem.
- Bak deze dan af onderin de oven in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van je oven. De rijstevlaai is klaar als de bovenkant mooi goudbruin is, want dan zullen de eieren ook volledig gaar zijn.
- Maak ondertussen de oven niet open, dan zal de vlaai inzakken. Laat de vlaai 10 minuten afkoelen in de oven met het deurtje op een kier. Laat deze dan vervolgens volledig afkoelen.
- Vaak wordt Limburgse rijstevlaai gegeten met opgeklopte slagroom en chocolade schilfers.