Paella is een typisch Spaans gerecht dat met veel zorg bereidt dient te worden. Net als in Italië risotto op veel manieren wordt bereidt en talloze variaties zijn. Zo ook is Paella een gerecht met talloze mogelijkheden en variaties. Veelal worden er mosselen, chorizo, kip in verwerkt. Paprika, safraan, paellakruiden, knoflook en ui ontbreken eigenlijk nooit. Je kunt gewone rijst gebruiken, maar voor de betere variatie is risottorijst erg lekker, omdat de bouillon beter zijn werk doet en er een mooie paella ontstaat.

Paella Andaluz

Van origine wordt de paella in de oven gemaakt, maar op het fornuis kan het ook prima. Let wel op dat je niet al te veel roert tijdens het kookproces. Dan ontstaat er eigen meer een risotto gerecht dan een paella. Door het roeren komt er meer rijstzetmeel in het gerecht en wordt de paella smeuïger in plaats van korreliger. Veel plezier met het maken van dit gerecht. Het kost wel even tijd en aandacht natuurlijk. Als je gewone snelkookrijst gebruikt krijg je een losse korrelrijst paella.
Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten

Equipment

  • 1 Snijplank
  • Scherp mes
  • 1 ovenschaal

Ingrediënten

  • 300 gram risotto rijst of snelkookrijst
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 2 teentjes knoflook fijn gesneden
  • 2 rode paprika’s in klein reepjes gesneden
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 100 gram chorizo in blokjes gesneden van 1 cm
  • 600 gram kippendijbeen vlees in stukken snijden van ca 2 cm en op smaak maken met peper en zout en vermengen met 4 eetlepels druivenpitolie of zonnebloemolie
  • 1,6 liter kippenbouillon die op smaak is gebracht met peper en zout
  • 4 eetlepels Paella kruiden
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 8 draadjes saffraan of theelepeltje saffraanpoeder
  • 1 theelepeltje gele colorante
  • Peper en zout naar smaak
  • 4 eetlepels Druivenpitolie of zonnebloemolie om in te bakken
  • 2 tomaten in kleine stukjes gesneden
  • Eventueel Gamba’s of mosselen op het laatst in de risotto mee verwarmen
  • 1 citroen in 8 parten snijden als garnering en om op smaak te maken
  • Peterselie takjes voor de garnering eventueel

Instructies

  • Neem een grote kookpan en verhit deze 1 minuut op een matig vuur.
  • Doe nu de olie in de pan en vervolgens de kip en bak deze 2 minuten aan op een hoog vuur
  • Haal de kip uit de pan en bewaar deze in een schaal om straks bij de paella te doen
  • Doe nu de uien in de pan en fruit deze glazig
  • Doe de chorizo hierbij en de knoflook en bak deze op een rustig vuur in ca. 2 minuten
  • Vervolgens de paprika en de Paellakruiden, cayennepeper eventueel saffraanpoeder en gele colorante en de risotto en de kippendijen
  • Bak de risotto nu rustig mee gedurende 2 minuten
  • Blus het geheel met de bouillon en doe de kippendijen erbij
  • Alles goed door elkaar roeren en op een heel zacht vuurtje met de deksel op de pan 20 minuten zachtjes laten garen
  • Na 5 minuten van de kooktijd even kort omroeren, herhaal dat iedere 5 minuten, zo voorkom je dat de rijst aanbrandt
  • Proef na 15 minuten de smaak van de paella. Is ze iets te flauw dan nog een beetje peper en zout toevoegen.
  • Na 15 minuten de tomatenblokjes erbij doen en mee laten koken
  • Als het goed is de bouillon na 20 minuten opgenomen door de risotto en is de paella klaar. Als de korrel nog iets hard is nog 5 minuten langer laten staan. dat mag ook met de deksel erop en vuur uit. Het is wel belangrijk dat er wel vocht/bouillon in de pan moet zijn om de risotto rijst gaarder te laten worden.
  • Direct serveren als ze gaar is en de mosselen of gamba’s op de paella leggen met de citroenpartjes en garneren met peterselie.
  • Als je de paella in de oven maakt begin je hetzelfde en als de bouillon de erbij is toegevoegd zet je de pan, het liefst een echte platte paellapan, in de oven

Notities

     
 
Gang: Diner, Hoofdgerecht
Keuken: Spaans
Trefwoord: paella
Dicht
Puurengezondopsmaak.nl © Copyright 2000. All rights reserved.
Dicht