Broyé du Poitou
Elke Franse regio kent zijn eigen culinaire erfgoed, en dat proef je terug in zowel hartige als zoete lekkernijen. Van stevige streekgerechten tot verfijnde patisserie – overal vind je unieke smaken, aangepast aan het ritme van de dag. De regio Poitou vormt hierop geen uitzondering. Eén van de bekendste zoetigheden uit deze streek is de Broyé du Poitou, een traditionele boterkoek die geliefd is bij jong en oud.De Broyé is een ronde, platte taart met een goudbruine korst en een krokante beet. Wat deze specialiteit zo bijzonder maakt, is haar eenvoud: gemaakt met boter, bloem, suiker en eieren. Geen poespas, maar pure ingrediënten die samen een volle, rijke smaak opleveren. Kenmerkend is dat de koek niet in punten wordt gesneden, maar met een ferme klap in stukken wordt ‘gebroken’, vandaar ook de naam broyé, wat letterlijk ‘gebroken’ betekent.Oorspronkelijk werd de Broyé gegeten bij feestelijke gelegenheden, zoals bruiloften, dorpsfeesten of doopvieringen. Maar inmiddels is het een alledaagse lekkernij geworden, heerlijk bij een kop koffie, thee of zelfs een glaasje Pineau des Charentes. In veel families in Poitou wordt het recept van generatie op generatie doorgegeven, elk met een eigen draai: soms met een vleugje vanille, een beetje rum of zelfs gemalen amandelen.Wie de regio bezoekt, kan deze specialiteit niet missen. Je vindt hem bij vrijwel elke bakker, op markten en bij lokale producenten. De Broyé du Poitou is niet alleen een traktatie, maar ook een stukje cultureel erfgoed dat nog altijd met trots wordt gebakken én gedeeld.De Broyé du Poitou – een smakelijke traditie
Ingrediënten
- 250 gram Bloem patisserie Blé
- 125 gram Boter niet te koud
- 125 gram suiker
- 1 eiwit
- 1 snuf zout
Instructies
- Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius
- Meng de bloem, zout, suiker en boter met de hand toe een kruimeldeeg
- Voeg dan de eiwit toe en meng dit tot een homogene massa
- Rol het deeg uit in een mooie ronde plak van 5 mm dikte
- Smeer de koek in met de overgebleven eidooier en trek met een vork de traditionele strepen op de koek
- Bak de Broyé af tussen de 12 en 14 minuten
- Zet de oven uit en laat de Broyé afkoelen in de oven
- Als ze is afgekoeld breek je de Broyé met de hand in stukken, door er op te slaan