Foccacia
Dit recept is makkelijk en heerlijk om van te smullen. Giet voordat je het gaat bakken tomatenolie in de kuiltjes en ze wordt nog lekkerder.
Ingrediënten
- 210 ml lauw warm water
- 1 eetlepel olijfolie
- 350 gram Italiaanse bloem 00
- 1 tl zout
- 1 tl kristalsuiker
- 1 zakje instant gist
- 1/2 eetlepel provencaalse kruiden
- Voor de afwerking:
- 1 eetlepel gehakte verse salie
- 1 rode ui in ringen gesneden
- Peper uit de molen
- Zeezout uit de molen
- 5 eetlepels olijf olie extra vierge
Instructies
- Schenk het water, olijfolie, suiker bij de gist en laat dit oplossen
- Meng de bloem, provencaalse kruiden met het zout en doe daar het watermengsel bij en kneedt dit tot een mooi deeg
- Je kunt het ook in de machine doen en deze 10 minuten laten kneden
- Op die manier ontstaan er gluten die het brood soepel en lekker maakt
- Doe het deeg in een licht ingevette vorm of kom en laat dit 1 uur rijzen met ingevet plasticfolie erop of in een grote kom afgedekt zodat het deeg niet tegen het plastic kan komen
- Laat dit op een warme plaats staan of in een oven van 30 graden Celsius
- Duw vervolgens het deeg voorzichtig plat en doe het nu in de ingevette bakvorm vorm en laat dit vervolgens 25 minuten rijzen
- Als dit voorbij is duw er dan met je wijsvinger gaatjes in zoals op de foto afgebeeld staat en giet hierop het deeg de olijfolie en strooi er de ui, zeezout en/of salieblaadjes op
- Bak de focaccia af in een voorverwarmde oven van 190 graden in ca. 25 minuten
- Let erop dat de ui niet verbrandt
- Haal het focaccia uit de vorm en even af laten koelen voordat je het serveert