Garnalen bitterballen / kroketten
Een echte bitterbal of kroket is niet te versmaden. Als je ze zelf maakt is het nog lekkerder. Leuk om te maken en past bij de borrel en als snack tussendoor
Ingrediënten
- 4 gr gelatine
- 80 gr boter
- 90 gr bloem
- 5 dl gevogelte- of vis bouillon op smaak Bouillabaisse is ook mogelijk
- 100 gr Hollandse- of Noorse garnalen
- 20 gr gesnipperde ui welke is gebakken
- 2 bosuitjes fijn gesneden
- Eventueel 50 gram zoete aardappel
- Peper en zout naar smaak
- Snufje cayennepeper naar wens
Instructies
- Week de gelatine in koud water.
- Smelt de boter in de pan. Voeg in een keer de bloem toe. Roer goed met een rubberen spatel om een gladde massa te verkrijgen. 3 minuten zachtjes laten bakken om de bloem te laten garen. Laat de roux koud worden.
- Breng de bouillon aan de kook en voeg de gelatine toe. Voeg de hete bouillon beetje bij beetje toe en breng de massa al roerend aan de kook. Haal de pan van het vuur.
- Voeg de garnituur toe en meng deze met een rubberen spatel. Nu heb je een ‘salpicon’ gemaakt.
- Dek de salpicon af en laat ze snel afkoelen en opstijven dit duurt ca. 4 uur.
- Portioneer de salpicon met b.v. een ijsportioneertang, rol er porties van in de gewenste vorm en haal ze eerst door het eiwit en paneer ze door paneermeel / panko te rollen.
- Vervolgens door eiwit waaraan een snufje zout is toegevoegd. Daarna weer door de paneermeel.
- Rol voorzichtig de paneermeel vast met de hand
- Vervolgens in de koelkast laten rusten alvorens je gaat frituren.
- Frituur ze 4-5 minuten in schoon zonnebloem- of arachideolie van olie 180 graden Celsius.