Eendeborst met uiencompote
Ingrediënten
- 2 tamme eendenborstfilets
- Peper en zout
- Voor de uiencompote
- 50 gram boter
- 3 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 glas rode wijn of port
- 2 eetlepels rode vruchtenjam
Instructies
- Maak de eendenborstfilet dusdanig schoon.
- Overtollige randjes netjes wegsnijden.
- Bestrooi de filet ligt met peper en daarna met zout.
- Bak de tamme eendenfilet zonder boter in een passende koekenpan eerst met de vetkant en sleep de filets door de pan.
- Draai de filet pas om als de vetkant goudbruin is gebakken.
- Bak dan de andere kant ca. 1 minuut
- Speel met de filet en het gas.
- Niet te heet en de filet door de pan slepen.
- Hierdoor wordt de filet gelijkmatig bruin.
- Haal de filet uit de pan en leg deze op een ovenplaatje.
- Maak ondertussen de saus/uiencompote of zorg dat deze klaar staat.
- De uien compote gaat als volgt
- Bak de fijn gesnipperde uien in de roomboter in ca. 5 minuten glazig
- Voeg dan de knoflook toe en peper en zout
- Bak dit rustig 1 minuutje op een laag vuur mee
- Blus het af met de rode wijn of port en laat dit inkoken
- Voeg de jam toe en laat dit ca. 2 minuten mee koken
- Breng het geheel op smaak met peper en zout
- Deze compote kun je zowel koud als warm serveren
- Ook lekker bij (wild)paté
- Serveren
- Steek eventueel een kerntemperatuurmeter in het vlees en leg de filets in de oven van 140 graden met als kerntemperatuur 49 graden Celsius.
- Als de temperatuur is bereikt na ongeveer 20-25 minuten haal je het vlees uit de oven
- Laat het vlees 5 minuten rusten in een kookpan met deksel erop zodat je veel ruimte om het vlees hebt
- Dus niet inpakken in aluminiumfolie!
- Als je de oven op 170 graden Celsius zet dan is de tijd korter!
- Snijd de filet in dikke plakken dwars op de lengte structuur van het vlees
- Leg het vlees nog even 2 minuten in de oven en leg de plakken naast elkaar zoals op de foto op het warme bord
- Maak het gerecht af naar eigen wens/inzicht/creativiteit
- Garneer het geheel met een takje groen.
- Peterselie, waterkers of kervel.
Notities
Wijnsuggestie
Een wijn die uitstekend past bij dit gerecht is een rode wijn uit de Bourgogne, Beaujolaisstreek of een witte Gewurtstraminer uit de Elzas.