Eendenborst met uiencompote

630

Eendeborst met uiencompote

Porties 4 personen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 1 uur 20 minuten

Ingrediënten

  • 2 tamme eendenborstfilets
  • Peper en zout
  • Voor de uiencompote
  • 50 gram boter
  • 3 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 glas rode wijn of port
  • 2 eetlepels rode vruchtenjam

Instructies

  • Maak de eendenborstfilet dusdanig schoon.
  • Overtollige randjes netjes wegsnijden.
  • Bestrooi de filet ligt met peper en daarna met zout.
  • Bak de tamme eendenfilet zonder boter in een passende koekenpan eerst met de vetkant en sleep de filets door de pan.
  • Draai de filet pas om als de vetkant goudbruin is gebakken.
  • Bak dan de andere kant ca. 1 minuut
  • Speel met de filet en het gas.
  • Niet te heet en de filet door de pan slepen.
  • Hierdoor wordt de filet gelijkmatig bruin.
  • Haal de filet uit de pan en leg deze op een ovenplaatje.
  • Maak ondertussen de saus/uiencompote of zorg dat deze klaar staat.
  • De uien compote gaat als volgt
  • Bak de fijn gesnipperde uien in de roomboter in ca. 5 minuten glazig
  • Voeg dan de knoflook toe en peper en zout
  • Bak dit rustig 1 minuutje op een laag vuur mee
  • Blus het af met de rode wijn of port en laat dit inkoken
  • Voeg de jam toe en laat dit ca. 2 minuten mee koken
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout
  • Deze compote kun je zowel koud als warm serveren
  • Ook lekker bij (wild)paté
  • Serveren
  • Steek eventueel een kerntemperatuurmeter in het vlees en leg de filets in de oven van 140 graden met als kerntemperatuur 49 graden Celsius.
  • Als de temperatuur is bereikt na ongeveer 20-25 minuten haal je het vlees uit de oven
  • Laat het vlees 5 minuten rusten in een kookpan met deksel erop zodat je veel ruimte om het vlees hebt
  • Dus niet inpakken in aluminiumfolie!
  • Als je de oven op 170 graden Celsius zet dan is de tijd korter!
  • Snijd de filet in dikke plakken dwars op de lengte structuur van het vlees
  • Leg het vlees nog even 2 minuten in de oven en leg de plakken naast elkaar zoals op de foto op het warme bord
  • Maak het gerecht af naar eigen wens/inzicht/creativiteit
  • Garneer het geheel met een takje groen.
  • Peterselie, waterkers of kervel.

Notities

Wijnsuggestie
Een wijn die uitstekend past bij dit gerecht is een rode wijn uit de Bourgogne, Beaujolaisstreek of een witte Gewurtstraminer uit de Elzas.
Gang: Diner, Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Belgisch, Frans, Hollands
Dicht
Puurengezondopsmaak.nl © Copyright 2000. All rights reserved.
Dicht