Daging rendang op grootmoeders wijze
Stoofvlees op Indische wijze is erg lekker bij iedere rijsttafel. Het mag eigenlijk niet ontbreken. Neem de tijd ervoor en je zult er van genieten.
Ingrediënten
- 1 steranijs
- 1 liter kokosmelk Santen
- 6 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 4 lomboks rode pepers
- 3 cm gember
- 2 cm laos
- 3 cm koenjitwortel of 1 theelepeltje kurcuma
- 1 kruidnagel
- 1 tl djinten Komijnzaad
- 4 tl ketoembar
- 1 serehstengel
- 2 daun djeruk purut limoenblad
- 1 kg rundvlees
- 0.5 tl asem tamarinde Geweld in een beetje water
- 250 g kokosrasp Klapper
Instructies
- Kook de steranijs circa 10 minuten in een laagje kokosmelk, zodat de steranijs bedekt is.
- Pel de sjalotjes en knoflook en schil de gember en koenjit.
- Snijd de sjalotjes, knoflook, gember, koenjit, laos en lomboks in stukjes.
- Stamp de kruidnagel fijn in een vijzel.
- Verwijder de steranijs uit de kokosmelk.
- Maal de sjalotjes, knoflook, gember, koenjit, laos, lomboks, kruidnagel, djinten, ketoembar en kokosmelk fijn in de keukenmachine.
- Verhit een pan met olie en fruit het kruidenmengsel.
- Kneus de sereh en leg er een knoop in, snijd de uiteinden eraf.
- Voeg de sereh en de limoenbladeren toe. Zodra de geuren vrijkomen voeg je de resterende kokosmelk toe.
- Laat circa 10 minuten sudderen totdat de kokosmelk is ingedikt.
- Snijd ondertussen het rundvlees in stukken en voeg toe aan de pan. Laat het geheel circa 3 tot 4 uur sudderen tot het vlees mals is.
- Gebrande kokos:
- Verwarm een oven op 170 graden Celsius en bak de kokosrasp op een bakplaat rustig totdat het bruin is. Maal de kokos fijn in een foodprocessor totdat er olie vrijkomt.
- Giet de kokos in cupcakevormpjes en laat uitharden.
- Voeg 1 blokje toe aan de rendang en laat nog circa 10 minuten sudderen totdat het blokje is gesmolten en verspreid.
- Serveren: Serveer de rendang met gekookte rijst en groenten.
- Tip: Je hebt maar 1 kokosblokje nodig, maar kleine hoeveelheden zijn lastig te malen in een keukenmachine. Maak dus wat meer en vries de overige blokjes in voor de volgende keer.