Gepocheerd ei met gesmoorde venkel, doperwten, spekjes, chorizo en gedroogde tomaat
Deze samenstelling is een leuk zomers gerecht. De afzonderlijke componenten kun je zelf veranderen als je dat wilt. Je kunt er ook een doperwtensaus bij maken.Als je er extra pasta bij kookt kun je het als hoofdgerecht serveren. Zonder pasta als voorgerecht of als tussengerecht.
Ingrediënten
- 4 kakelverse scharreleieren
- 12 plakjes chorizo
- 1/2 gesnipperde ui
- 1 teentje teentje knoflook fijngesnipperd zonder pitje
- 2 eetlepels fijn gesneden zongedroogde tomaat
- 100 gram doperwten
- 1 stuks venkel in kleine blokjes gesneden
- 1 eetlepel roomboter om in te bakken
- 1 glas witte wijn – droog
- 1 theelepel pernod
- peper en zout naar smaak
- VOOR DE DOPERWTENSAUS
- 250 gram doperwten
- 1/2 fijn gesnipperd uitje
- 5 blaadjes munt fijn gesneden
- 1 teentje knoflook fijn gesneden
- 2,5 dl groentebouillon
- 150 gram Tagliatelle
Instructies
- Zorg dat alle ingrediënten gesneden zijn
- Neem een ruime pan om de venkel in te kunnen smoren
- Doe hierin een grote eetlepel boter in en laat dit zachtjes uitbruisen
- Als je een beetje tomatenolie over hebt kun je hier ook een beetje bij doen. Max 1 eetlepel
- Smoor de venkel met de deksel op de pan rustig gaar en voeg tevens een beetje peper en zout naar smaak toe
- Roer regelmatig en voeg na 5 minuten een glas witte wijn en de Pernod toe
- Het duurt ongeveer 20 minuten, totdat de venkel goed is en beetgaar
- Breng alvast een ruime pan met water en 1 eetlepel azijn tegen de kook, om de eieren in te kunnen pocheren
- Neem nu een koekenpan en giet hierin een eetlepel tomaten olie en laat dit rustig verhitten
- Bak hierin de ui ca 5 minuten
- Doe nu de spekjes erbij en laat dit zachtjes uitbakken
- Voeg de knoflook, tomaat en doperwten
- Breng het geheel op smaak en het is nu klaar om te serveren
- Kook ondertussen de tagliatelle en dente (beetgaar) en vermeng het groenten mengsel er doorheen
- EIEREN POCHEREN
- Leg keukenpapier op de werkbank om de eieren op uit te kunnen lekken en droog te kunnen deppen
- Neem een kleine schuimspaan om de eieren uit het water te kunnen scheppen
- Als het water kookt, zet dan het vuur laag
- Breek de eieren 1 voor 1 in de pan en laat ze 4 minuten zachtjes pocheren
- Ondertussen de venkel en groenten-spekjes mix verwarmen
- Schep de groenten-mix op de venkel in een klein schaaltje of diep bord
- Haal de eieren uit het water en dep ze goed droog zonder ze van de schuimspaan af te laten glijden en leg ze op de venkel en groenten-mix
- Garneer het af met 3 stukjes chorizo naast het ei
- Serveer er broodcroutons bij
- DOPERWTENSAUS
- Fruit het uitje aan in een beetje boter
- Voeg de knoflook toe en een beetje peper en zout
- Doe de doperwten en munt erbij met de bouillon en laat dit tegen de kook komen
- 5 minuten zachtjes laten koken en dan door de blender of staafmixer zeer fijn pureren
- Op smaak maken met peper en zout en klaar om te serveren