Gemarineerde tomaat en meloen
Een lekker zomers gerechtje vooraf. Het vocht van de tomaat en meloen wordt deels uit het product onttrokken door middel van zout, olie en witte wijn azijn. Onder druk in een uitlek zeef kun je het vocht opvangen. Dit vocht is heerlijk om te drinken. Bijvoorbeeld bij het ontbijt. In het recept en uitleg hieronder staat alles weer vermeld.
Ingrediënten
- 4 grote rijpe ananas tomaten of coeur de boeuf tomaten in kleine blokjes snijden van 1/2 cm
- 100 gram rijpe canteloupe of chantaise meloen in kleine blokjes snijden van 1/2 cm
- 1 mespuntje zout
- 1 eetl olijfolie of koolzaadolie extra vierge
- 1 theel witte wijn azijn aceto balsamico bianco
Instructies
- Meng de tomaat en meloen stukjes door elkaar in een kom
- Breng het op smaak met peper en zout
- Doe dit alles in een zeef en zet deze in de kom met tussenruimte onder de zeef, zodat het sap er uit kan druppelen
- Zet er een passende schaal of bord op met hierop een gewicht van ongeveer 1 kilo
- Laat dit 1 uur onder druk staan
- Vervolgens, voeg de olie en azijn toe en meng dit door elkaar en zet wederom alles weer onder druk gedurende 1 uur
- Er ontstaat nu meer vocht onder in de bak onder de zeef. Dit vocht bewaren en je kunt dit opdrinken bij het ontbijt of tussendoor
- Verdeel de tomaat in 4 porties en schep hierop een beetje dragon mayonaise
- Garneer het af met een stukje uitgebakken gerookte ham en/of een bladerdeeg stengeltje