Tartaar van gerookte zalm met augurk, appel & meiknol – Hazelnootolie-room dressing
Een mooi voorgerecht van gerookte zalmtartaar, met gemarineerde meiknol en appel.
Ingrediënten
- VOOR DE ZALMTARTAAR
- 200 gram gerookte zalm in kleine stukjes gesneden
- 2 augurken in kleine blokjes
- 1 eetlepel kappertjes fijn gehakt
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 eetlepel bieslook fijn gesneden
- VOOR DE GARNERING
- 2 grote Appels in 28 dunne plakjes gesneden op de mandoline Jonagold, Granny Smith, Elstar
- 2 Meiknollen in 28 dunne plakjes gesneden op de mandoline
- 2 eetlepels augurkenvocht om de meiknol en appel te marineren
- VOOR DE DRESSING
- 5 eetlepels slagroom
- 1 eetlepel hazelnootolie
- 8 druppels limoensap of citroensap
- peper en zout naar smaak
- GARNERING
- Stukjes tuile
- Basilicum blaadjes
- Kappertjes
- Tomaat stukjes zonder pitjes
- Paprikapoeder
- Kruidenolie peterselie, dille of munt
Instructies
- Meng de ingrediënten voor de zalmtartaar door elkaar en zet dit in de koelkast
- Steek de meiknolplakjes uit met een ronde steker van ca. 3 cm
- Blancheer de meiknolplakjes 1 minuut in kokend water met een beetje zout en spoel ze vervolgens koud en dep ze droog
- Besmeer de meiknolplakjes met het vocht van de augurk en laat ze daar ongeveer een half uurtje in staan marineren
- Snijd de appelplakjes en steek deze ook uit met een ronde steker van ca. 3 cm
- Leg ze bij de meiknol plakjes in de zelfde bak
- HAZELNOOTOLIE-ROOM DRESSING
- Meng de ingrediënten in een klein bakje door elkaar met een lepel en zet het even in de koelkast
- DRESSEN OP HET BORD
- Maak een halve maan vorm op de linkerkant van het bord
- Haal de plakjes meiknol uit het augurkenvocht en dep ze een beetje droog en leg er 7 op ieder bord op de zalmtartaar
- Doe hetzelfde met de appelplakjes
- Garneren zoals op de foto en giet de dressing ernaast
- In de dressing een paar druppels peterselieolie druppelen
- Op de rand een klein beetje paprikapoeder of ander poeder strooien
Notities
De appel eerst 7 plakjes snijden ter grote van het stekertje van 3 cm aan 1 kant van de appel en daarna de appel een kwart slag draaien. Vervolgens weer 7 plakjes snijden, enz, enz.
Misschien heb je de tweede appel nodig.