Ramen met ei

142

Ramen met ei

Vergis je niet: Japanse ramen is in niets te vergelijken met de kant-en-klare zakjes noedelsoep die hier in de schappen liggen. Echte ramen is een gezonde, licht verteerbare Japanse maaltijdsoep. Ramen is dus niet de naam van de noodles, maar de naam van het complete gerecht. In Japan is het vrijwel overal verkrijgbaar en wordt het niet alleen als diner, maar ook als ontbijt, lunch of snack gegeten.
RAMEN ALS COMFORTFOOD
Ramen komt in ontelbare variaties en is echt comfort-food. Er kan vlees, vis of groenten in zitten, maar ook zeevruchten. Het belangrijkste van een goede ramen is de bouillon. Meestal bestaat deze uit een basis van dashi (een bouillon van kombu en tonijnvlokken) waaraan varkensvlees en/of kippenvlees wordt toegevoegd, vaak met de botten erbij. Vervolgens staat deze bouillon uren te pruttelen, waardoor hij een intense smaak krijgt. Je serveert ramen met verschillende toppings, zoals bosui, nori, kimchi én natuurlijk onze favoriet: gekookte, gemarineerde eieren. Zo’n ramen ei wordt ajitsuke tamago genoemd, maar je kunt ze ook tegenkomen onder de naam nitamago, hanjuku ramen ei of lava-ei. Hoe je ze ook noemt één ding is zeker: zo’n ei heeft een heerlijke zachte dooier en het eiwit is stevig en bruinig van kleur dankzij de marinade. Ajitsuke tamago wordt niet alleen gekruid door de marinade, maar tegelijkertijd gepekeld, doordat de marinade zowel zout als suiker bevat. Het is niet alleen een perfecte topping voor je ramen, maar ook heerlijk als snack, zo uit het handje. Je kunt ze natuurlijk ook in salade serveren, op brood of op een rijstgerecht. Zo’n ramen ei is altijd lekker!
MIRIN: HET ZOETE ZUSJE VAN SAKE
Voor het marineren wordt, naast sake en sojasaus, mirin gebruikt, het zoete zusje van sake. Deze rijstwijn heeft een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan sake. Mirin is overigens uitsluitend bedoeld om mee te koken (dus niet om op te drinken). De textuur is stroperig en het heeft de kleur van amber. Je koopt het bij de Aziatische toko, maar het is tegenwoordig ook bij de meeste supermarkten verkrijgbaar, in het schap bij de soja- en teriyaki saus.
LAAT JE RAMEN EIEREN MINIMAAL TWEE DAGEN MARINEREN
Je ramen eieren worden het lekkers als je ze een hele nacht laat marineren en liever nog een dag of twee. Hierdoor zal zowel het eiwit als eigeel een mooiere structuur en smaak krijgen. Het minimum is in ieder geval 2 uur. Als je ze daarna uit de marinade haalt en luchtdicht verpakt, blijven ze in de koelkast zo’n vier dagen goed. Laat ze niet langer dan drie dagen in de marinade liggen, want dan verandert de structuur een beetje en worden je eieren rubberachtig.
Porties 4
Voorbereidingstijd 2 dagen 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 2 dagen 1 uur

Ingrediënten

  • 8 eieren M
  • 8 eetlepels sojasaus
  • 8 eetlepels saké
  • 8 eetlepels mirin
  • 2 dl water

Instructies

  • Maak alvast de marinade van bovenstaande ingrediënten. Giet hiervoor de mirin en de sake in een steelpan en verhit dit, zodat de alcohol verdampt. Zet het vuur uit en voeg de sojasaus en 500 ml. koud water toe. Roer nogmaals goed.
  • Prik een gaatje in de onderkant van de eieren, zodat ze niet breken tijdens het koken.
  • Breng een pan met water aan de kook en zet een bak ijswater klaar.
  • Leg de eieren 6 minuten in het kokende water
  • Zorg dat ze helemaal onder water staan. Roer gedurende de eerste twee minuten met een pollepel in het water, zo zorg je ervoor dat het eigeel in het midden van het ei blijft.
  • Haal de eieren na exact 6 minuten uit het water en doe ze direct in het ijswater. Roer dit gedurende 30 seconden door
  • Laat de eieren daarna nog zeker 6 minuten rusten in het ijswater. Heb je geen ijs bij de hand, gebruik dan water dat zo koud mogelijk is en laat de kraan lopen terwijl de eieren koelen.
  • Pel de eieren voorzichtig. Als je de eieren op het aanrechtblad tikt aan de kant waar het gaatje zit (dus rechtop) gaat dat het makkelijkst en voorkom je dat het ei beschadigt.
  • Doe de eieren en de marinade in een schaal, zorg dat de eieren goed bedekt zijn met de marinade. Dek ze af met plastic huishoudfolie.
  • Laat de ramen eieren twee dagen rusten in de koelkast, Het liefst 3 dagen. In die periode zal de marinade zijn werk doen en de smaak van het ei veranderen en de structuur van de dooier zal stroperig worden en veranderen van kleur. De kleur wordt intenser.

Notities

Ramen ei
Gang: Bijgerecht, Rijsttafel, Soep
Keuken: Japans
Dicht
Puurengezondopsmaak.nl © Copyright 2000. All rights reserved.
Dicht